Zobacz także:
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności HACCP

W roku 2005 wdrożyliśmy na stacjach paliw własnych oraz restauracjach PKN ORLEN S.A. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności HACCP. Podstawę wdrożenia systemu stanowią wymagania Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius).

Celem HACCP jest zagwarantowanie Klientom, że oferowane produkty żywnościowe spełniają wymagania przepisów sanitarnych, są bezpieczne dla zdrowia oraz zgodne z ich oczekiwaniami odnośnie jakości. Dotyczy to zarówno produktów w opakowaniach jednostkowych, jak i dań gorących oferowanych w restauracjach.

HACCP czyli  analiza zagrożeń i kontroli krytycznych punktów jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację zagrożeń zdrowotnych żywności oraz ryzyka ich wystąpienia podczas wszystkich etapów procesu produkcji  i dystrybucji żywności. Jest to również system, który kontroluje i opanowuje wszystkie zagrożenia istotne  z punktu widzenia  bezpieczeństwa konsumenta i ochrony jego zdrowia. HACCP służy minimalizowaniu ryzyka zagrożeń związanych z obrotem żywnością. Jest  systemem prewencyjnym. Chroni  interesy konsumenta dając mu pewność bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej nabywanych produktów spożywczych. Chroni również interesy producenta, który prowadząc w odpowiedni i udokumentowany sposób proces produkcyjny może dowieść, że dostarcza produkt bezpieczny dla zdrowia.

 

NASZE MARKI