DLA BIZNESU

Sól spożywcza jodowana - sól kuchenna


Jodowana sól kuchenna jest nieodzowna w każdym gospodarstwie domowym i lokalu gastronomicznym. Jest to ważne źródło potrzebnych człowiekowi jonów Na+ i Cl-.

Skład surowcowy

chlorek sodu – NaCl z dodatkiem jodanu potasu KIO3

Zastosowania

Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) przeznaczona jest do spożycia i przemysłu spożywczego.

Sól kuchenna / sól spożywcza - opis procesu technologicznego

Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń jodujących i konfekcjonujących w odpowiednie opakowania przeznaczone do soli kuchennej / soli spożywczej.

Sól kuchenna / sól spożywcza - pakowanie

  • worki papierowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
  • worki foliowe otwarte a’ 50 kg układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
  • worki foliowe otwarte a' 25 kg układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
  • woreczki foliowe a’ 1 kg w workach zbiorczych foliowych a’ 25 kg, układane na palecie Euro,
  • 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
  • woreczki foliowe a’1 kg w workach zbiorczych foliowych a’15 kg, układane na palecie Euro,
  • 8 warstw po 8 opakowań (960 kg),
  • solniczki a’ 300 g w półkartonie zbiorczym a’ 9,6 kg,
  • boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
  • pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.

Inne wymagania klienta

  • opakowania klienta,
  • inna masa towaru na palecie,
  • inne uzgodnione z klientem.

Sól spożywcza / sól kuchenna - magazynowanie

Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) jest przechowywana na paletach typu EURO. 

Temperatura magazynowania: max 35 o C,wilgotność: 40-74 %

Etykieta zawiera

  • nazwa środka spożywczego: sól warzona próżniowa jodowana (sól spożywcza jodowana),
  • składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g, jodan potasu (KIO3) 3,9 ± 1,3 mg/100 g,
  • najlepiej spożyć przed upływem: 12 miesięcy od daty produkcji,
  • stosowanie: produkt przeznaczony do celów spożywczych,
  • producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
  • masa netto: 300 g, 1 kg, 25 kg, 50 kg, 1000 kg,
  • przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
  • oznaczenie partii produkcji:
  • opakowania 1 kg i 300 g: termin przydatności do spożycia– DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej),
  • pozostałe: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).

Dystrybucja

Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.

Sposób użycia:

Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną jodowaną ( sól kuchenną ) i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Produkt należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.

Parametry

Właściwości Jednostka Wymagania PN-C-84081-02: 1998 Typowe
własności
wygląd - produkt
drobnokrystaliczny
produkt drobnokrystaliczny
barwa - biała biała
zapach - bez obcego zapachu bez obcego zapachu
smak - słony, bez obcego
posmaku
słony, bez obcego posmaku
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę % min. 99,0 99,83
zanieczyszczenia mechaniczne - brak brak
substancje nierozpuszczalne w wodzie % 0,05 0,02
H2O w 105°C - maks. 0,5 0,08
pH 1% roztworu wodnego   5-8 7,4
substancja przeciwzbrylająca E 536 mg/kg maks. 20 6,0
Ca % maks. 0,005 0,004
Mg % maks. 0,0005 0,0004
Fe % maks. 0,0002 0,00012
siarczany % maks. 0,05 0,04
jodan potasu KIO3 mg/kg 26-52 40
skład frakcyjny % - 0,500 mm-16,96
0,400 mm-32,88
0,315 mm-23,91
0,200 mm-16,47
<0,200 mm-9,74
    Dz.U.2009/91/740  
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'300 g g -9 -
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'1 kg g -15 -
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25 kg g -250 -
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50 kg g -500 -
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określaja aktualne rozporządzenie.

Masz pytania?

Nazwa Dane kontaktowe
Dyrektor Biura Produkcji i Sprzedaży

ul. Pakoska 7
88-100 Inowrocław
Tel.  +48 24 256 99 61

Tel.  +48 24 256 79 00​

Dział Marketingu i Sprzedaży
ul. Pakoska 7, 88-100 Inowrocław​

Agnieszka Jałoza 
Kierownik Działu Marketingu i Sprzedaży 
+48 24 256 74 57 | kom. +48 665 896 739 
e-mail. Agnieszka.Jaloza@solino.pl

Emilia Pakulska
Specjalista ds. Marketingu 
Tel. +48 24 286 86 23 | kom. +48 723 690 921
e-mail. Emilia.Pakulska2@solino.pl

Michał Tomczyk
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 286 94 16 | kom. +48 661 690 760
e-mail. Michal.Tomczyk@solino.pl

Katarzyna Urbańska
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 37 | kom. +48 601 078 827
e-mail. Katarzyna.Urbanska@solino.pl​

REALIZACJA ZAMÓWIEŃ / OBSŁUGA KLIENTA

Dorota Zwolińska 
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 39 | kom. +48 663 489 407
e-mail. Dorota.Zwolinska@solino.pl

​Elżbieta Kachel
Specjalista ds. Sprzedaży
tel. +48 24 286 99 36 | kom. +48 691 390 677
e-mail. Elzbieta.Kachel@solino.pl 

SOLANKA W CYSTERNACH tel./faks +48 52 357 33 75
SOLANKA PRZEMYSŁOWA - transport rurociągami tel. +48  24 256 50 16