20.02.2007

Instalacja destylacji próżniowej w litewskiej spółce AB „Mažeikių Nafta“ już pracuje

W litewskiej rafinerii w Możejkach została wznowiona praca wieży destylacji próżniowej. Jest to ważny krok na drodze niwelowania skutków pożaru, który miał miejsce na terenie zakładu w październiku ubiegłego roku. Uruchomienie odnowionej instalacji pozwoli na zwiększenie mocy przerobu litewskiej rafinerii.

„Wraz z uruchomieniem tej instalacji zakończyliśmy pierwszy etap planu odbudowy. Teraz możemy przerobić do połowy tej ilości surowca, którą przerabiała zniszczona przez pożar instalacja. Odnowiona jednostka w znaczny sposób optymalizuje proces produkcyjny i polepsza naszą wydajność” – podkreślił dyrektor generalny AB „Mažeikių nafta“ Paul Nelson English.

Uruchomiona po modernizacji instalacja, w porównaniu z tą zniszczoną przez pożar zapewni przerób wsadu przeznaczonego do destylacji na poziomie 50%.

„Uruchomienie instalacji będzie miało pozytywny wpływ na wyniki finansowe spółki” – powiedział P.N. English, - jednak na danym etapie optymalizacji jeszcze za wcześnie mówić o dokładnych korzyściach ekonomicznych”.

Odnowiona instalacja pochodzi z 1982 roku. Po dziesięcioletniej eksploatacji została zatrzymana i zakonserwowana. Realizując plan niwelowania skutków pożaru w zakresie potencjału produkcyjnego dokonano renowacji tej instalacji przygotowując ją do produkcji destylatu próżniowego.

Instalacja została włączona do ruchu w rekordowo krótkim okresie czasie – 3 miesięcy, prace wykonał ponad 500 osobowy zespół specjalistów.