19.01.2007

Stanowisko PKN ORLEN w sprawie kontraktu na dostawy ropy z firmą Petraco

W nawiązaniu do tekstu pt: „Kolejny kontrakt na ropę z Rosji”, opublikowanego w dniu 19 stycznia br. w serwisie internetowym tygodnika WPROST, Koncern przypomina, iż zdecydowana większość ropy naftowej do Koncernu jest sprowadzana rurociągiem „Przyjaźń” od dostawców rosyjskich. Kontynuacja tych zakupów, obok zakładanej dywersyfikacji kierunków dostaw wymaga podpisania kontraktów z rosyjskimi firmami działającymi na tych rynkach. Petraco jest firmą istniejącą od 1972 roku, była pierwszym traderem ropy i produktów naftowych ZSRR, a potem Rosji, obecnie jest jednym z głównych traderów firmy Rosneft. PKN ORLEN a wcześniej Petrochemia Płock i Ciech współpracowały z Petraco od lat 70.

Wzmiankowany kontrakt ten został jednomyślnie zatwierdzony przez Zarząd PKN ORLEN, w tym byłego i obecnego Prezesa Zarządu.

Kontakt stanowi kontynuację poprzedniej umowy z firmą Petraco, podpisanej w listopadzie 2005 roku. Był on negocjowany od wielu tygodni, jego zasadnicze negocjacje miały miejsce w grudniu ub. roku, zaś jego podpisanie przez upoważnionych pracowników Biura Handlu Ropą przed odwołaniem Pana Igora Chalupca z funkcji Prezesa Zarządu jest przypadkowe.

Kontrakt ten jest korzystny dla PKN ORLEN i zawiera m.in. zobowiązanie Petraco do zapewnienia dostaw drogą morską w przypadku braku możliwości dostaw rurociągiem.