04.04.2008

Rąbek tajemnicy został uchylony – podsumowanie „Dnia Przedsiębiorczości” w PKN ORLEN

Różne osobowości, różne drogi edukacyjne, różne miasta, ale wspólny cel – poznać PKN ORLEN i przekonać się, jak wygląda codzienna praca w Koncernie. Tak najkrócej można podsumować „Dzień Przedsiębiorczości”, w ramach którego trzynastu uczniów z trzech szkół ponadgimnazjalnych odbyło kilkugodzinne praktyki w Spółce.

Największą popularnością wśród praktykantów cieszył się Zakład Produkcyjny w Płocku, w którym uczniowie mieli okazję zapoznać się z działaniem instalacji Destylacji Rurowo-Wieżowej (DRW) i jej znaczeniem dla funkcjonowania rafinerii. Marek Matusiewicz, Inżynier Utrzymania Ruchu, opiekujący się praktykantami został wręcz zasypany dociekliwymi pytaniami. „Starałem się w sposób przystępny przybliżyć moim podopiecznym proces destylacji ropy, opowiedzieć o specyfice pracy na DRW, a także o całym Zakładzie. Wiele pytań, jakie zostały mi zadane dotyczyło wykształcenia i umiejętności, jakich oczekujemy od naszych pracowników. Mam zatem nadzieję, że być może z częścią praktykantów będę miał okazję jeszcze się spotkać, np. w trakcie praktyk studenckich.”

Tomasz Fałkowski, uczeń klasy maturalnej w Zespole Szkół Zawodowych nr 3 w Skierniewicach, który kilkugodzinną praktykę odbył w Zespole Społecznej Odpowiedzialności Biznesu PKN ORLEN tak podsumował swoją wizytę w Koncernie: „Cieszę się, że w ramach „Dnia Przedsiębiorczości” mogłem odwiedzić taką firmę, jak PKN ORLEN. Dowiedziałem się ciekawych rzeczy na temat funkcjonowania firmy. Wiele informacji mnie zaskoczyło, oczywiście pozytywnie. Miałem również przyjemność spotkania się i rozmowy z Panem Wojciechem Wojciechowskim Zastępcą Dyrektora Biura Zarządu. Jestem bardzo zadowolony z dzisiejszego dnia i polecam wszystkim takie doświadczenie.”

Wojciech Wojciechowski, reasumując przebieg „Dnia Przedsiębiorczości” w Koncernie, powiedział: „Daliśmy młodym ludziom szansę do skonfrontowania ich wyobrażenia o pracy w PKN ORLEN z rzeczywistością, staraliśmy się zapoznać z organizacją oraz metodami zarządzania naszą Firmą, a także mówiliśmy im, jakie ścieżki prowadzą do kariery w Spółce. Jestem głęboko przekonany, że doświadczenia, jakie zdobyli nasi praktykanci pomogą im w wyborze dalszej drogi edukacyjnej, a być może w odniesieniu sukcesu zawodowego. Czego im oczywiście bardzo życzę.”

Program „Dzień przedsiębiorczości” został zorganizowany przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Kaczyńskiego.

Fundacja jest pozarządową organizacją pożytku publicznego, której celem jest przygotowanie dzieci i młodzieży do życia w warunkach gospodarki rynkowej i umożliwienie młodym ludziom zdobycia wiedzy i praktycznych umiejętności ułatwiających realizację planów zawodowych.