25.09.2009

Nowa szkoła dla ociemniałych dzieci w Laskach

Uroczyste otwarcie i oficjalne oddanie do użytku szkoły podstawowej i gimnazjum w Laskach nastąpiło w piątek 25 września. Nowy budynek powstał dzięki hojnemu wsparciu darczyńców, do których należy PKN ORLEN.

Przypomnijmy, że 18 listopada 2007 roku w budynku szkoły podstawowej i gimnazjum Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Laskach, prowadzonego przez Towarzystwo Opieki nad Ociemniałymi, wybuchł pożar, który zniszczył kilka sal edukacyjnych, część konstrukcji dachu, specjalistyczne oprzyrządowanie, książki oraz pomoce szkolne dla niewidomych. 100 wychowanków ośrodka straciło miejsce, w którym zdobywało nie tylko wiedzę, ale także liczne umiejętności niezbędne do samodzielnego życia.

PKN ORLEN był jedną z pierwszych instytucji, które zadeklarowały pomoc Towarzystwu Opieki nad Ociemniałymi zaledwie kilka dni po pożarze. Koncern zdecydował o przekazaniu darowizny w wysokości 1 000 000 zł na rzecz Towarzystwa z przeznaczeniem na odbudowę zniszczonej pożarem szkoły. Dodatkowo Fundacja ORLEN - Dar Serca przekazała Towarzystwu 64 000 zł na zakup nowoczesnego sprzętu jak drukarki i maszyny brajlowskie.

"ORLEN prowadzi działalność biznesową w sposób odpowiedzialny, nie pozostając obojętnym na istotne wydarzenia obywatelskie. Tragiczny pożar, który strawił budek szkoły podstawowej i gimnazjum Towarzystwa Opieki Nad Ociemniałymi w Laskach były dla nas wszystkich wielkim wstrząsem. Dlatego też, jako partner odpowiedzialny społecznie zdecydowaliśmy, aby jak najszybciej stworzyć podopiecznym Towarzystwa szanse na dalszą edukację i rozwój. Dzisiaj, patrząc na ten imponujący budynek, który powstał dzięki wielkiemu wysiłkowi wszystkich nas tutaj zgromadzonych, jestem przekonany, że będzie z powodzeniem służył przez wiele lat, a dzieci i młodzież chętnie i z wielkim zapałem będą zdobywać wiedzę" - powiedział podczas uroczystości Marek Serafin, Członek Zarządu ds. Petrochemii PKN ORLEN.

- Istotne darowizny od darczyńców skłoniły Zarząd Towarzystwa, po konsultacji z projektantami, do podjęcia decyzji o rozebraniu pozostałej części budynku i wybudowaniu od podstaw nowej szkoły. W niecałe dwa lata na miejscu zgliszczy pojawił się nowy budynek, z czego się bardzo cieszę i za co dziękuję w imieniu kadry nauczycielskiej, ale przede wszystkim naszych podopiecznych- powiedział Władysław Gołąb, Prezes Towarzystwa Opieki nad Ociemniałymi.

Obecnie, zdaniem władz szkoły jest ona teraz nowocześniejsza, obszerniejsza, jaśniejsza, wygodniejsza i bezpieczniejsza od poprzedniego budynku. Na powierzchni użytkowej ok. 1200 m2 mieści 19 sal lekcyjnych i pracowni, poza innymi pomieszczeniami niezbędnymi do jej funkcjonowania, jak szatnie, świetlica, pomieszczenia administracyjne i gospodarcze, wielofunkcyjna sala rekreacyjna i inne. Budynek jest wyposażony w instalację wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła, dzięki czemu jego eksploatacja nie będzie kosztowna.

Szkoła jest także wyposażona w instalacje komputerowe we wszystkich salach oraz w instalację nagłośnieniową. Obiekt został profesjonalnie dostosowany do potrzeb niewidomych - są prowadnice wzdłuż korytarzy, wyeliminowano ostre krawędzie ścian, wyjścia z sal wyposażono w drzwi nie powodujące kolizji z osobami będącymi na korytarzach, oraz zastosowano specjalne wygłuszenie sufitów, dzięki czemu pomieszczenia charakteryzują się znakomitą akustyką, mającą duże znaczenie dla niewidomych. Całkowity koszt odbudowy szkoły wyniósł ponad 6 000 000 mln zł.

Biuro Prasowe