21.12.2012

PKN ORLEN właścicielem spółki PETROLOT

PKN ORLEN podpisał w dniu 21 grudnia 2012 r. umowę kupna od PLL LOT 49% udziałów w PETROLOT Sp. z o.o., zwiększając do 100% swoje zaangażowanie w spółce. Transakcja jest zgodna z planami Koncernu w zakresie dalszego rozwoju sprzedaży paliwa lotniczego poprzez spółkę PETROLOT. Zgodę na dokonanie koncentracji, polegającej na przejęciu przez Koncern kontroli nad spółką, wydał Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

PETROLOT Sp. z o.o. to największa polska firma świadcząca usługi w zakresie zaopatrzenia statków powietrznych w paliwa lotnicze, magazynowania i obrotu paliwami lotniczymi. Dysponuje własną bazą magazynową o pojemności 22 000 m3 w 12 lokalizacjach na terenie Polski. Posiada także 48 autocystern i 134 cysterny kolejowe dla zabezpieczenia dostaw paliw do magazynów lotniskowych. W 2011 roku dostarczyła paliwo lotnicze 1528 zagranicznym i krajowym odbiorcom. PETROLOT zatrudnia 186 wysoko wykwalifikowanych pracowników i posiada wiele certyfikatów jakości oraz świadectw potwierdzających najwyższe standardy obsługi przewoźników lotniczych w tym m.in. ISO 9001 – 2008 oraz AQAP – 2120:2009. Spółka rozpoczęła działalność 15 lat temu.