12.02.2010

Stacje ORLEN przy autostradzie A-4

Dwie nowe stacje paliw w Miejscach Obsługi Podróżnych przy autostradzie A-4 uruchomił PKN ORLEN z końcem stycznia b.r. Stacje paliw MOP II Góra św. Anny( trasa Wrocław- Katowice) i MOP III Wysoka (trasa Katowice- Wrocław) to dwa nowoczesne obiekty zlokalizowane  po przeciwnych stronach autostrady, spełniające wszelkie standardy, jakie są stawiane tego typu obiektom. W oficjalnym otwarciu stacji, które odbyło się 12 lutego br. udział wziął Wojciech Kotlarek – członek Zarządu ds. Sprzedaży PKN ORLEN.

Nowe stacje ORLEN to stacje segmentu Premium, adresowane do klientów oczekujących najwyższej jakości paliw i usług dodatkowych, pozapaliwowych. W ich ofercie paliwowej znajduje się kilka gatunków  benzyn, autogaz LPG, olej napędowy z możliwością szybkiego tankowania samochodów ciężarowych oraz AdBLUE. Sklepy o powierzchni 160 km² posiadają bogaty asortyment towarów oraz bar bistro, który oprócz standardowych elementów z oferty konsumpcyjnej (pizza, zapiekanka, kanapki, hot dog), wyposażony jest również w zaplecze kuchenne do przygotowywania potraw gorących (śniadania, obiady). Na terenie sklepów znajdują się również stanowiska Stop Cafe, gdzie można spróbować pysznej kawy i herbaty. Dla podróżujących z dziećmi, przy obiektach sieci ORLEN zlokalizowano plac zabaw. Na obydwu stacjach znajduje się pole serwisowe, miejsce  parkingowe dla Tirów i samochodów osobowych. Rozbudowane zostały również węzły sanitarne z prysznicami, zaprojektowane z myślą o kierowcach, którzy chcą się odświeżyć  po długiej i męczącej podróży. Obie stacje są odpowiednio oznakowane, a ich lokalizacja jest widoczna w odległości kilku kilometrów dzięki tzw. „witaczom”, czyli podświetlanym logo koncernu umieszczonym na 30- metrowych słupach. W perspektywie, w ramach realizacji 2. etapu inwestycji przy obu MOP planowana jest budowa barów wolnostojących oraz hotelu przeznaczonego dla 76 gości, przy MOP Wysoka.

- Celem PKN ORLEN jest zapewnienie naszym Klientom oferty na najwyższym poziomie. Oddane przez nas do użytku dwie kolejne stacje paliw przy MOP Góra św. Anny i MOP Wysoka  przy autostradzie A-4 to wysoki standard usług, na stałe wpisujący się do międzynarodowej infrastruktury komunikacyjnej - powiedział podczas oficjalnego otwarcia Wojciech Kotlarek, członek Zarządu ds. Sprzedaży PKN ORLEN.

ORLEN posiada już 6 MOP przy autostradzie A-4, a w najbliższych miesiącach planowana jest budowa kolejnego tego typu obiektu w miejscowości Kraśnik Dolny. Koncern posiada również  8 obiektów typu MOP przy autostradzie A2.

Miejsce Obsługi Podróżnych to wydzielony teren przy szlaku o statusie autostrady bądź drogi szybkiego ruchu, którego lokalizacja zaspakaja podstawowe potrzeby podróżujących. Zachodnie klasyfikacje, na których wzorują się polskie rozwiązania wyróżniają trzy rodzaje takich obiektów. MOP I – to tylko parking i toalety, obiekt kat. II wymaga budowy stacji paliwowej, a trzeciej kategorii, budowy pełnej infrastruktury ze stacją, motelem, restauracją bądź barem szybkiej obsługi.

Aktualnie PKN ORLEN dysponuje w Polsce siecią 1330 stacji własnych, 336 stacji franczyzowych oraz 81 stacji patronackich. Przy optymalizacji sieci Koncernowi skutecznie udało się powiększyć swój udział w rynku w minionym roku do ponad 30%. Znacząco wzrósł także wolumen sprzedaży  -  w ubiegłym roku  PKN ORLEN odnotował ok. 7% wzrost sprzedaży detalicznej, zaś letnie miesiące były pod tym względem najlepsze w historii Koncernu.