28.03.2006

Europejski Fundusz Leasingowy nowym klientem programu FLOTA

PKN ORLEN S.A. oraz Europejski Fundusz Leasingowy S.A. nawiązały współpracę w zakresie prowadzonego przez spółkę programu FLOTA. Umowę uroczyście podpisali Pan Wojciech Heydel, Wiceprezes Zarządu ds. Sprzedaży w PKN ORLEN S.A. oraz Pan Tomasz Gutowski – Wiceprezes Zarządu EFL S.A.

Europejski Fundusz Leasingowy (EFL) jest liderem usług leasingowych na rynku środków transportu drogowego. Obecnie posiada 15% udziałów w rynku, wyprzedzając Raiffeisen Leasing i BRE Leasing. Jeszcze lepszą pozycję posiada w segmencie leasingu samochodów osobowych, gdzie jego udział w rynku wynosi ok. 20%. EFL dzięki podpisaniu umowy o współpracy z PKN ORLEN będzie mógł oferować swoim ponad 120 tysiącom klientów karty programu FLOTA na atrakcyjnych warunkach.

- W ubiegłym roku ogłosiliśmy strategię dla obszaru sprzedaży detalicznej. Zakładaliśmy w niej odzyskanie udziałów w rynku poprzez współpracę z największymi firmami w Polsce. Podpisana umowa jest jednym z podstawowych elementów realizacji tej strategii - powiedział Pan Wojciech Heydel, Wiceprezes Zarządu ds. Sprzedaży PKN ORLEN S.A.

- Zawsze staramy się podpisywać umowy z najlepszymi firmami i tak właśnie postrzegamy ORLEN, jako najlepszą firmę na rynku. Największa firma, największa sieć dystrybucji i przez to najbardziej pasująca do naszej działalność i poziomu sprzedaży - powiedział Pan Tomasz Gutowski, Wiceprezes Zarządu EFL S.A.

Karty programu FLOTA prowadzonego przez PKN ORLEN S.A. ułatwiają kontrolę tzw. flot samochodowych. Mogą z nich korzystać zarówno wyspecjalizowane przedsiębiorstwa spedycyjne, jak również firmy handlowe, produkcyjne, usługowe, instytucje publiczne, np. urzędy, banki, placówki dyplomatyczne. Warunki przyznawania kart flotowych umożliwiają uczestnictwo w programie również przedsiębiorstwom dysponującym niewielką liczbą pojazdów.

Każda oferta skierowana do klientów jest specjalnie przygotowywana w oparciu o potrzeby, jakich oczekują menedżerowie kontrolujący wydatki na transport i logistykę. Nadzorujących wydatki mogą w sposób łatwy i przejrzysty analizować koszty dzięki fakturom pokazującym wszystkie dokonane w okresie rozliczeniowym transakcje. Możliwy jest również podgląd kosztów dzięki personalizowanej stronie internetowej dedykowanej produktowi FLOTA.

Kierowcy korzystający z kart mają możliwość dokonania bezgotówkowych zakupy paliw, towarów i usług na stacjach paliw PKN ORLEN S.A. przy pomocy kart FLOTA. To znacznie podnosi poziom bezpieczeństwa podczas podróży.

Karty programu są honorowane na ponad 1589 stacjach paliw PKN ORLEN S.A. w Polsce, a dzięki współpracy z firmą DKV istnieje możliwość korzystania z kart na 20 000 stacjach, a także w 6 000 punktach serwisowych w Europie oznaczonych logo DKV.