25.01.2010

PKN ORLEN Partnerem Głównym konkursu Gwiazdy Dobroczynności

PKN ORLEN został Partnerem Głównym konkursu Gwiazdy Dobroczynności, mającym na celu nagrodzenie znanych osób angażujących się w działalność społeczną. Konkurs organizowany jest przez Akademię Rozwoju Filantropii oraz tygodnik Newsweek Polska. Prezes Zarządu PKN ORLEN wręczył nagrodę w kategorii „Twarz kampanii społecznej” znanemu kierowcy rajdowemu i członkowi ORLEN Team – Krzysztofowi Hołowczycowi.

23 stycznia w warszawskim Teatrze Kamienica odbyła się gala finałowa konkursu „Gwiazdy Dobroczynności”, podczas której wręczone zostały nagrody przyznawane co roku przez Newsweek Polska oraz Akademię Rozwoju Filantropii. Plebiscyt ma na celu wyróżnienie artystów, sportowców i osobowości medialnych, prowadzących działalność społeczną. W tym roku Partnerem Głównym konkursu został PKN ORLEN. Jacek Krawiec, Prezes Zarządu firmy, wręczył laur w kategorii „Twarz kampanii społecznej”, w której nagrodzono popularnego kierowcę rajdowego i członka załogi ORLEN Team Krzysztofa Hołowczyca.

PKN ORLEN jest firmą społecznie odpowiedzialną, tym samym intensywnie angażujemy się w działalność charytatywną. Prowadzimy Fundację „Dar Serca”, realizujemy program wolontariatu pracowniczego, braliśmy udział w odbudowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niewidomych w Laskach, wspieramy ochronę zdrowia, kulturę, naukę i sport. Naturalna jest więc nasz współpraca z organizatorami konkursu „Gwiazdy Dobroczynności” – inicjatywy pozwalającej nagrodzić osoby najbardziej zaangażowane w działalność dobroczynną. Miło mi, że w tym gronie znalazł się Krzysztof Hołowczyc, który poza pasją sportową realizowaną w ramach zespołu ORLEN Team, dzieli z nami zainteresowanie problemami społecznymi - powiedział Jacek Krawiec, Prezes Zarządu PKN ORLEN.

W ramach konkursu „Gwiazdy Dobroczynności” przyznawane są wyróżnienia w kategoriach: „Wolontariusz”, „Twarz kampanii społecznej”, „Darczyńca organizacji społecznej”, „Zaangażowanie w program społeczny firmy” oraz „Własna działalność społeczna”. W drodze otwartego plebiscytu została stworzona lista kandydatów do tytułu, z których Kapituła Konkursu w składzie: Nina Terentiew, Członek Zarządu, Dyrektor Programowy Telewizji Polsat S.A.; Edward Miszczak, Dyrektor Programowy TVN S.A.; Krzysztof Kolberger, aktor, reżyser teatralny; Szymon Hołownia, Dyrektor Programowy TVN Religia, publicysta tygodnika "Newsweek Polska"; Piotr Pawłowski, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji; Paweł Łukasiak, Prezes Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce; Jerzy Karwelis, CMO Axel Springer Polska, wytypowała 25 finalistów. Głosy na wybranych kandydatów można było oddawać na przełomie grudnia i stycznia 2009/2010.