28.06.2011

Wakacyjny Dar Serca dla Rodzinnych Domów Dziecka

Ponad dwieście trzydzieścioro dzieci i ich opiekunów z 27 Rodzinnych Domów Dziecka z całej Polski będzie odpoczywało na wakacjach w nadmorskim Mrzeżynie. Organizatorem wczasów jest Fundacja ORLEN - DAR SERCA. W tym roku program pobytu młodych wczasowiczów zostanie wzbogacony o elementy sportowo-edukacyjne z udziałem Straży Pożarnej oraz Policji.

Wczoraj rozpoczął się pierwszy z pięciu turnusów tegorocznych wakacji dla RDD w nadmorskim Mrzeżynie (woj. zachodniopomorskie). Wczasowicze będą przez 12 dni korzystać z uroków lata na słonecznej plaży – dla wielu z dzieci będzie to pierwsza okazja, by zobaczyć morze. Ośrodek wypoczynkowy zapewnia wiele atrakcji (m.in. basen i boiska sportowe, wycieczki rowerowe oraz zwiedzanie Kołobrzegu). Wychowankowie RDD będą więc mieli nie tylko szansę na zabawę i odpoczynek po niedawno zakończonym roku szkolnym, ale także poznają nowe miejsca.

W tym roku po raz pierwszy Fundacja ORLEN – DAR SERCA zaproponowała uczestnikom wczasów dodatkowe atrakcje.

- Dzięki współpracy Fundacji z Komendą Powiatową Straży Pożarnej z Gryfic oraz Policją Zachodniopomorską program tegorocznych wakacji wzbogaci się o pokazy, prezentacje i interesujące konkursy. Na każdym turnusie młodzi wczasowicze z RDD będą brać udział w programie edukacyjno-sportowym przygotowanym przez strażaków, a także uczestniczyć w zajęciach Letniej Akademii Małego Policjanta. Jesteśmy przekonani, że dzieciom bardzo spodobają się te spotkania - powiedział Paweł Wojciechowski, Prezes Fundacji ORLEN - DAR SERCA.

- Ważny jest także wymiar wychowawczy spotkań, przywiązujemy bowiem szczególną uwagę do kwestii związanych z bezpieczeństwem młodych ludzi.

Fundacja ORLEN – DAR SERCA współpracuje na co dzień z ok. 260 Rodzinnymi Domami Dziecka (RDD) w całej Polsce. Wspiera ich trudną misję zapewnienia opieki zastępczej nad dziećmi pokrzywdzonymi przez los. Z pomocy materialnej korzysta ponad 2000 dzieci, Fundacja pokrywa koszty ich edukacji i wychowania, finansuje leczenie i rehabilitację, funduje stypendia dla najzdolniejszych uczniów. Fundacja spełnia także indywidualne marzenia dzieci i zaprasza je do udziału w spotkaniach i imprezach (np. spotkania mikołajkowe).

Co roku kilkadziesiąt Rodzinnych Domów Dziecka korzysta z wypoczynku wakacyjnego. W ubiegłym roku, od czerwca do sierpnia, również w Mrzeżynie, Fundacja gościła podopiecznych 26 Rodzinnych Domów Dziecka. Podczas pięciu turnusów w nadmorskim kurorcie przebywało ponad 220 osób.