15.09.2014

PKN ORLEN sponsorem święta polskiej kinematografii

15 września rozpocznie się jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń polskiej kinematografii – 39.Festiwal Filmowy w Gdyni. PKN ORLEN już po raz trzeci został sponsorem głównym tej prestiżowej imprezy.

PKN ORLEN jako mecenas sztuki i dziedzictwa narodowego już po raz 3 wspiera organizację jednej z największych i najbardziej prestiżowych imprez filmowych w Polsce. Co roku o Nagrodę Złotych Lwów walczą w Gdyni najnowsze polskie filmy. W tegorocznym Konkursie Głównym  zmierzy się 13 twórców, natomiast w Konkursie Młodego Kina zaprezentowanych zostanie 25 obrazów, przygotowanych przez najbardziej obiecujących reżyserów. Łącznie, w ramach kilkunastu sekcji tematycznych, zaprezentowanych zostanie ponad 100 filmów z 16 krajów. Na bogaty program festiwalu składają się również debaty, wystawy tematyczne, spotkania literackie, koncerty oraz sympozja, w trakcie których młodzi filmowcy będą mieli okazję nawiązania kontaktów z uznanymi i doświadczonymi twórcami. Tradycja Festiwalu Filmowego w Gdyni sięga 1974 roku, w tym czasie udało mu się osiągnąć status jednego z najważniejszych wydarzeń filmowych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Długofalowe zaangażowanie PKN ORLEN w sponsoring kultury obejmuje również szereg innych inicjatyw związanych z polską kinematografią jak na przykład Projekt KinoRP, dotyczący cyfrowej rekonstrukcji słynnych dzieł filmowych czy Polska Światłoczuła, całoroczny festiwal dobrego polskiego filmu. Podczas tegorocznego Festiwalu Filmowego w Karlovych Varach - dzięki staraniom Grupy ORLEN - 6 lipca odbyła się światowa premiera reżyserskiej wersji filmu Andrzeja Wajdy „Wałęsa. Człowiek z nadziei”, z udziałem Prezydenta Lecha Wałęsy oraz odtwórców głównych ról - Agnieszki Grochowskiej i Roberta Więckiewicza.