07.10.2019

Płocczanie przebadali się w Miasteczku Zdrowia ORLENU

Kilka tysięcy płocczan skorzystało z bezpłatnych badań i konsultacji lekarskich w Miasteczku Zdrowia ORLENU. Swój słuch sprawdziło blisko tysiąc osób, niemal 800 skorzystało z konsultacji stomatologicznej, ponad 500 wykonało badania krwi, a blisko 200 – badania EKG. Projekt Koncernu i jego Fundacji ORLEN został przygotowany we współpracy z Ministerstwem Zdrowia z udziałem kilkunastu partnerów. Miasteczko Zdrowia ORLENU otrzymało patronat honorowy Ministra Zdrowia – prof. Łukasza Szumowskiego, który osobiście wziął udział w wydarzeniu.

W miniony weekend 5-6 października br. w ORLEN Arenie w kilkudziesięciu punktach oraz w mobilnej strefie wokół hali można było skorzystać zarówno z podstawowych badań (np. sprawdzić poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wykonać badania EKG czy pojemności płuc), jak i porozmawiać ze specjalistami z różnych dziedzin (pulmonologii, kardiologii czy onkologii).

- Czujemy się odpowiedzialni za społeczności lokalne i wsłuchujemy się w ich potrzeby. Podejmujemy szereg inicjatyw społecznych, również w obszarze ochrony zdrowia, skierowanych do mieszkańców Płocka i powiatu płockiego. Miasteczko zdrowia to projekt, który cieszy się dużym zainteresowaniem dlatego zakładamy, że będzie on realizowany cyklicznie, dwa razy w roku. Nie zapominamy też o potrzebie kompleksowych działań w tym obszarze. Dlatego wdrażamy program zdrowotny dla Płocka, na który przeznaczymy 10 mln zł – powiedział Daniel Obajtek, Prezes Zarządu PKN ORLEN.

W ORLEN Arenie w mammobusie badania wykonało ponad 100 kobiet, z poradni pomocy palącym skorzystało blisko 150 osób, tyle samo – z konsultacji kardiologicznych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska fizjoterapeutyczne (250 odwiedzających), dietetyczne (100 osób) i Centrum Zdrowia Dziecka (120 konsultacji). Płocczanie chętnie rozmawiali o przeszczepach (na stanowisku Poltransplantu złożono ponad 150 deklaracji) czy „Biegu po nowe życie” (blisko 300 zainteresowanych).

Materiały prasowe:
Foto: Adam Słomiński