16.08.2007

Pożegnanie Lata z PKN ORLEN w Mažeikiai

Koncern jest głównym sponsorem imprezy plenerowej “Pożegnanie lata z PKN ORLEN“ w Mažeikiai. Święto organizowane przez Samorządowe Centrum Kultury w Mažeikiai ma już kilkunastoletnią tradycję. Podczas tegorocznej edycji publiczność będzie mogła między innymi poznać polską kulturę – w programie występ polskiego zespołu ludowego oraz degustacja specjałów kuchni polskiej. Wieczorem na widzów będzie czekać niepowtarzalny koncert – w Mažeikiai wystąpi gwiazda europejskiej muzyki pop In-Grid. Święto „Pożegnanie lata z PKN ORLEN“ odbędzie się 25 sierpnia, w godz. 14:00 – 0:00 na terenie miejskiego parku.

– W naszym koncernie dużą wagę przywiązujemy do otoczenia społecznego, w którym spółka działa. Dlatego chcemy podarować mieszkańcom Mažeikiai i pracownikom naszej litewskiej firmy piękne święto i dużo dobrej zabawy. Mamy nadzieję, że aktywne uczestnictwo PKN ORLEN w życiu społecznym Mažeikiai i całego regionu, stanie się podstawą do zbudowania silniejszych więzi między miastem a PKN ORLEN. Tym bardziej, że Płock - będący siedzibą koncernu i Mažeikiai, to od lat miasta partnerskie – mówi Rzecznik Prasowy PKN ORLEN Dawid Piekarz.

– Cieszymy się z inicjatywy PKN ORLEN. Chcąc zorganizowac święto, którym powitamy nadchodzącą jesień – nowy rok szkolny i akademicki, powrót do pracy mieszkańców miasta po letniej przerwie, ważna jest dla nas pomoc. Organizujemy wspaniałe święto, które dostarczy wszystkim dobrego nastroju i energii na nadchodzącą jesień – mówi Dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Możejach Krista Kinčienė.

Na gości będą czekać rozmaite zabawy, nagrody i atrakcje. Specjalnie z Polski do Możejek przyjeżdża występujący na całym świecie studencki zespół folklorystyczny „Silesianie“. Zespół pieśni i tańca zaprezentuje kulturę, tańce, pieśni polskie oraz różnorodne stroje. W czasie trwania koncertu będzie można bezpłatnie skosztować tradycyjnej kuchni polskiej: bigosu, zrazów śląskich i zupy pomidorowej.

W ciągu dnia odbędzie się kilka koncertów – święto rozpocznie festiwal muzyki rozrywkowej dla dzieci i młodzieży „Witaj wrzesień!”, później wystąpi Andrius Rimiškis, grupa Yva i Deivydas, duet Renaty Ražanauskienė i Deivis. Wieczorem dla mieszkańców i gości miasta zaśpiewa gwiazda, słynąca ze znanego w Europie hitu „Tu Es Foutu“ - In-Grid. Imprezę uświetni pokaz ogni sztucznych, a zakończy ostatnia letnia dyskoteka. Odbędzie się także wystawa fotografii, na której będą wystawiane między innymi prace polskich artystów.

PKN ORLEN, największy koncern paliwowy w Europie Środkowo – Wschodniej, aktywnie wspiera projekty z dziedziny kultury na rynkach, na których działa. Po zakupie AB Mažeikiu Nafta PKN ORLEN będzie te tradycje kultywować również na Litwie, aktywnie uczestnicząc w życiu społecznym kraju.

Impreza “Pożegnania Lata z PKN ORLEN” rozpocznie się 25 sierpnia o 14 godz. Wstęp na imprezę bezpłatny.

Więcej informacji:

Krista Kinčienė, Dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Możejkach Mob.
tel.: +37069813712 :
e-mail p.: kristakultura@roventa.lt