22.04.2008

PKN ORLEN jednym z filarów bezpiecznej Europy

21 kwietnia w Krakowie odbyła się konferencja "Bezpieczeństwo energetyczne - filarem bezpiecznej Europy" organizowana przez Instytut Studiów Strategicznych oraz Fundację Rozwoju Nauk Materiałowych. Rolę jednego z liderów branży z systemie bezpieczeństwa Europy Centralnej przedstawił Wojciech Heydel p.o. Prezesa Zarządu, Wiceprezes ds. Sprzedaży PKN ORLEN.

Unia Europejska to jeden z największych na świecie rynków energetycznych z ponad 450 milionami konsumentów. Funkcjonowanie ogólnoświatowej gospodarki, jak i samych krajów jest oparte na gwarantowanych dostawach energii. Wszelkie zaburzenia, konflikty, zmiany sytuacji międzynarodowej, a także wykorzystanie surowców w polityce zagranicznej może doprowadzić do różnego rodzaju kryzysów.

O roli największej firmy rafineryjnej i petrochemicznej w Europie Centralnej i Wschodniej, jaką pełni w systemie bezpieczeństwa energetycznego opowiedział we wstępie do konferencji Wojciech Heydel p.o. Prezesa Zarządu, Wiceprezes ds. Sprzedaży PKN ORLEN. "Nasze miejsce w systemie bezpieczeństwa energetycznego Polski, Czech i Litwy jest bardzo znaczące. Kontrolowane przez nas rafinerie i bazy surowcowe są przygotowane w zakresie dostaw paliw i produktów petrochemicznych na wypadek potencjalnych kryzysów w regionie. Przez lata wypracowaliśmy sprawne systemy prewencji. Nasze zakłady produkcyjne mają technologiczną elastyczność, która pozwala przerabiać ropy różnych gatunków, pochodzących z różnych źródeł". Dodatkowo, jeszcze w ubiegłym roku przetestowaliśmy w naszych rafineriach prawie wszystkie dostępne gatunki ropy, co pozwoliło na przetestowanie efektywności ich przerobu na naszych instalacjach - powiedział Wojciech Heydel.

Tematem przewodnim konferencji były prace nad powstaniem wspólnej polityki energetycznej dla krajów Unii Europejskiej. Na konferencji wystąpił Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki Waldemar Pawlak oraz Bogdan Klich - Minister Obrony Narodowej. O europejskiej polityce energetycznej dyskutowali również Jean-Claude Schwartz z Komisji Europejskiej, Florian Bauman z Uniwersytetu w Monachium, prof. Ryszard Ciach z Fundacji na rzecz Rozwoju Nauk Materiałowych oraz prof. Stefan Taczanowski z Akademii Górniczo - Hutniczej.

W drugiej części konferencji zaprezentowano doświadczenia i perspektywy współpracy Polski i Niemiec w zakresie polityki energetycznej.