26.02.2008

Trzecia płyta zespołu Lao Che z ORLENEM

Lao Che jest jednym z najbardziej znanych zespołów płockiej sceny muzycznej. Sławę w całym kraju zyskali po wydaniu w marcu 2005 r. albumu „Powstanie Warszawskie”. Transmisję z koncertu Lao Che na dziedzińcu Muzeum Powstania Warszawskiego można było obejrzeć na antenie TVP1. PKN ORLEN SA został sponsorem długo oczekiwanej, trzeciej płyty płockiego zespołu Lao Che „Gospel”. Prawie trzy lata fani czekali na nowe wydawnictwo, zdecydowanie inne od poprzednich dokonań zespołu. Płyta ukazuje zainteresowanie zespołu samym muzykowaniem. Jak mówią członkowie Lao Che "Nasza nowa płyta powstała z potrzeby skupienia się przede wszystkim na dźwięku, na muzyce. Zależało nam na tym by "Gospel" w odróżnieniu od płyty "Powstanie Warszawskie" przekazywał radosne wibracje, ukazał naszą potrzebę swobodnego muzykowania.

Tym razem głęboko inspirowała nas muzyka ze starych polskich kreskówek, a także muzyka cyrkowa. Słowa napisane przez Huberta Dobaczewskiego pokazują los człowieka współczesnego - jego słabości i ułomności oraz całą złożoność relacji międzyludzkich".

Już w tym tygodniu rozpoczyna się trasa promująca nową płytę zespołu. Pierwszy koncert odbędzie się 29 lutego w Lublinie.
Niestety, nie jest jeszcze znana data płockiego występu Lao Che.