27.10.2010

„Złote kolce” dla Włodarczyk i Małachowskiego

Anita Włodarczyk oraz Piotr Małachowski, zawodnicy Grupy Sportowej ORLEN  podobnie jak w poprzedniej edycji zwycięzcami 41. rankingu redakcji "Sport" i Polskiego Związku Lekkiej Atletyki na najlepszych lekkoatletów 2010 roku. Wyróżnienie zostały wręczone sportowcom podczas konferencji prasowej w Centrum Olimpijskim, zorganizowanej z okazji podsumowania sezonu 2010.

W rankingu Anita Włodarczyk, podwójna rekordzistka oraz brązowa medalistka z Barcelony w rzucie młotem wyprzedziła w kategorii kobiet tyczkarkę Annę Rogowską i siedmioboistkę Karolinę Tymińską.

Piotr Małachowski, zwycięzca tegorocznego cyklu „Diamentowej Ligi” oraz złoty medalista z Barcelony uplasował się w męskiej kategorii przed dwoma kolegami z Grupy Sportowej ORLEN: brązowym medalistą Europy w pchnięciu kulą Tomaszem Majewskim oraz biegaczem, złotym medalistą z Barcelony Marcinem Lewandowskim.

Zawodnicy rywalizują o „Złote kolce” zbierając kolejno punkty za czołowe miejsca w najważniejszych imprezach międzynarodowych i krajowych oraz za wartościowe wyniki. Najwięcej punktów – aż 900 można uzyskać za złoty medal olimpijski. Mistrzostwo świata daje 500 punktów, Europy – 300, a halowe osiągnięcia są punktowane odpowiednio mniej np. za mistrzostwo świata dostaje się 200 punktów.

Nagrodę „najlepszy trener” otrzymał także Witold Suski trener Piotra Małachowskiego. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymał również Krzysztof Kaliszewski, trener Anity Włodarczyk i Szymona Ziółkowskiego.

***

PKN ORLEN nieustannie poszukuje niestandardowych form promocji pozwalających na zwiększenie rozpoznawalności swoich marek handlowych oraz trafiających do nowych grup odbiorców. Koncern należy do ścisłej czołówki polskich firm, które w swoich strategiach marketingowych kładą nacisk na zaangażowanie sponsoringowe na rzecz przedsięwzięć sportowych. PKN ORLEN jest sponsorem generalnym polskiej reprezentacji lekkoatletycznej i ruchu olimpijskiego. Wspiera również indywidualne talenty: Tomasza Majewskiego, Anitę Włodarczyk i Piotra Małachowskiego oraz Marcina Lewandowskiego i Adama Kszczota. W 2009 roku spółka stała się także partnerem cyklu Czwartków Lekkoatletycznych – największej imprezy sportowej w Polsce adresowanej do dzieci i młodzieży. Koncern od lat konsekwentnie inwestuje też w sporty motorowe, które w naturalny sposób wspierają wizerunek PKN ORLEN jako największego producenta i dystrybutora paliw w Europie Środkowo-Wschodniej. Od czerwca tego roku ORLEN został tytularnym sponsorem Wisły Płock, wielokrotnych medalistów Polski w piłce ręcznej, zdobywających krążki nieprzerwanie od 20 lat.