01.08.2011

ORLEN HANDBALL CUP Płock 2011

PKN ORLEN został sponsorem generalnym Międzynarodowego Turnieju Piłki Ręcznej ORLEN HANDBALL CUP Płock 2011. Zawody rozpoczną się w najbliższy czwartek w płockiej hali ORLEN ARENA. W ciągu trzech dni kibice szczypiorniaka zobaczą najlepszych zawodników świata. Reprezentantów 12 krajów, Mistrzów Świata, Mistrzów Europy, Mistrzów Olimpijskich oraz reprezentację Japonii.

Największym wydarzeniem turnieju ORLEN Handball CUP jest udział klubowego mistrza świata THW Kiel. Drużyna Alfreda Gislassona to dwukrotny triumfator elitarnej Ligi Mistrzów, trzykrotny triumfator Pucharu EHF, zdobywca Superpucharu Europy, szesnastokrotny mistrz oraz siedmiokrotny zdobywca Pucharu Niemiec.

Zaproszenie organizatorów przyjął także obecny wicemistrz Słowenii Gorenje Velenje. Słoweńcy to mistrz tego kraju, sześciokrotny wicemistrz i czterotony  brązowy medalista prowadzony niegdyś przez obecnego trenera Orlen Wisły Płock, Larsa Walthera. W zespole występowali reprezentujący obecnie barwy płockiego klubu Luka Dobelsek, Bostjan Kavas i bramkarz Morten Seier. W turnieju udział weźmie również reprezentacja Kraju Kwitnącej Wiśni. Organizatorzy zawodów postanowili pomóc Azjatom w przygotowaniach do zbliżającego się sezonu. Zawodnicy Japonii musieli odwołać zaplanowane wcześniej turnieje, ze względu na tragiczne wydarzenia w kraju.

Gospodarzem turnieju jest siedmiokrotny Mistrz Polski – ORLEN Wisła Płock. Zespół z Mazowsza zajmuje podium oraz zdobywa medale nieprzerwanie od ponad dwudziestu lat. Podczas dwóch dekad płoccy szczypiorniści wywalczyli dziesięciokrotnie tytuł wicemistrza, zdobyli czterokrotnie brązowy medal oraz dziesięciokrotnie Puchar Polski.

- Dla PKN ORLEN jako sponsora generalnego Sekcji Piłki Ręcznej ORLEN Wisły Płock fakt iż zaledwie w ciągu roku klub odzyskał tytuł Mistrza Polski dający prawo do gry w elitarnej Lidze Mistrzów jest niezwykle budujący i potwierdza założenia, że to drużyna z aspiracjami wykraczającymi poza krajowe areny. Cieszę się, żę uczestniczymy w tworzeniu pozycji zespołu o europejskim formacie. Wierzę, że starcie z tak interesującymi rywalami stanowić będzie dla naszych zawodników cenne doświadczenie i istotny element przygotowań do nadchodzącego sezonu - powiedział Marek Serafin, Członek Zarządu ds. Petrochemii w PKN ORLEN.

Patronat medialny nad turniejem ORLEN Handball Cup objęła TVP Sport, która będzie transmitowała mecze z udziałem ORLEN Wisły Płock. Informacje i relacje z turnieju znajdą się w serwisach i magazynach informacyjnych przygotowywanych przez redakcję na antenę TVP Sport oraz pozostałych kanałach TVP SA.